Szt. GYÖRGY TÉR

Budapest

 

terület rehabilitáció

 

 

 

 

USZODA

Berhida

 

faluközpont

 

 

 

 

CORVINUS

Budapest

 

kollégium

 

 

 

 

MÁRTON ÁRON TÉR

Budapest

 

terület rehabilitáció

 

 

 

 

ZENEISKOLA

Érd

 

városközpont

 

 

 

 

SZÓRAKOZÓHELY

Diósgyőr

 

terület rehabilitáció

 

 

 

 

RAVATALOZÓ

Berhida

 

temető

 

 

 

 

TÁRSASVILLA

Budapest

 

II. kerület

 

Budapest - Corvinus kollégium pályázat

2017

 

munkatárs: Beke András / metronome architects

 

 

 

 

A terv célja a megfelelő beépítés, és a kiírt programra való reagálás mellett, a tanulók lehető legoptimálisabb elhelyezése, és körülményeik legotthonosabban történő kialakítása. Szempont volt a közösségi terek és szobák tereinek integrálása, hiszen egy kollégiumban a folyosón zajlik az élet, az ott lakók egy szervezetként élik életüket, hasonló szokásokkal és életmóddal. Ugyanakkor tanulnak és engednek ki. A szobákban a megfelelő fény, és egyéb közérzetet javító elrendezés (növénypárkány) is fontos eleme a tervnek.

 

Tanulni egymástól tudunk legtöbbet.

 

Budapest - Szent György tér pályázat

2017

 

munkatárs: Liziczai Sándor, Pottyondy Flóra /  Park Studio

 

 

Kihívást jelentett az egyedi környezet és a különösen érzékeny terület. Rengeteg változat készült, hogy mind tömegben, mind anyaghasználatban és funkcióban megtaláljuk az ide leginkább illő, és a terület adottságait és lehetőségeit maximálisan kihasználó épületet.

 

A meglévő anyagok használata, és a visszafogott homlokzatkezelés lett a két fő szempont, amivel a terület karakterével nem konkurálva tudtunk megfelelő épületet létrehozni. A közlekedési utak tisztázása, a romok megfelelő kezelése, akadálymentesítés, kapcsolat az alagúttal, mind mind másodlagos szempont, hiszen a fő cél az érzékeny területtel megtalálni a megfelelő viszonyt és kapcsolatot.

 

Ahogyan egy jó kapcsolatban, a másik fél támogatása a leginkább fontos. Emelni értékeit, és hagyni kibontakozni.

 

Budapest - Márton Áron tér

terület rehabilitáció

2016

 

munkatárs: Liziczai Sándor, Pottyondy Flóra /  Park Studio

 

 

 

Tájépítészekkel együtt dolgozni üdítő folyamat, hiszen ha más eszközökkel is mint az építészek, de ugyanúgy az épített környezet és ember kölcsönhatását kutatva teremtenek a közösségeknek kellemesebb életteret. A terv célja a villamosforduló területének parkos kialakítása, így bevonása az élettérbe. A forgalmi utak és gyalogos utak jól működő struktúráján túl köztéri funkciókat ellátó pavilonokra is szükség volt, melyek a tervezés folyamán szervesen kapcsolódni tudtak a park működéséhez. A megtervezett pavilonok kültéri és beltéri kialakítása egyfelől helyspecifikus, másfelől a funkciót támogatják, harmadik szempontból pedig a parkkal egységes arculatot biztosítanak. A különféle pavilonok „lábazati” része és a területen elhelyezett padok azonos elemek, meghatározott használatra alakítva: pult, pad, hirdetőfelület, kirakat, asztal.

A szűkös területen, melyet keresztülszabnak a különféle utak igyekeztünk a lehető legjobban használható parkot és teret kialakítani.

 

Berhida - Uszoda ötletpályázati terv

2016

 

munkatárs: Dévényi Tamás

 

 

Berhida község a uniós pályázatokat kihasználva, és helyi befektetőket bevonva igyekszik a városias környezetet kialakítani. Ennek kapcsán a temető, iskola és művelődési ház bővítését megvalósítani. Ezen kívül új faluközpont létrehozásával új funkciókat (uszoda, piac) akartak teremteni és a lakosság számára elérhetővé tenni. A piac és uszoda egy fontos eleme lett az átfogó tervnek, mely az új központot és parkot egyik oldalról lezárja. Kialakításukban törekedtem a lehető legegyszerűbb és nagyvonalú épületeket tervezni. Az öltöző az uszodánál csupán látványban lehatárolt női és férfi részre tagolódik. Ajtók nélkül, természetesen a belátást gátolva alakítottam ki. A parkkal a kapcsolat szemérmes, míg a fallal körülvett napozókert a belső térrel egy teret alkot. A piac csupán a közlekedési út mentén épített, zárható árusító helyekkel és hirdetőfelülettel alakítja a teret. Ez rendezi az ideiglenes bódék sorait és egységesíti a park felőli képet.

 

A falusias hangulat, és az ahhoz alkalmazkodás nem csupán magas-tetős fatornácos épülettel alakítható ki, hiszen a megfelelően megépített egyszerű,de hivalkodni nem akaró épület csupán téralakítási szempontja egy semleges összképet eredményez.

 

A racionálisan megtervezett: anyag-, tér- és fényalakítási korlátokkal összhangban lévő épület kialakítása a fő szempont.

 

Berhida - Ravatalozó

2016

 

munkatárs: Dévényi Tamás, Farkas Ádám, Juhász Balázs

 

Berhida község az uniós pályázatokat kihasználva, és helyi befektetőket bevonva igyekszik a városias környezetet kialakítani. Ennek kapcsán a temető, iskola és művelődési ház bővítését megvalósítani.

 

 

A ravatalozó és egyben a temető rehabilitációja építész számára csodálatos lehetőség, hiszen a ravatalozónak nincs konkrét előképe. Mária Terézia előtti időkben a tiszta szoba falának bontásával zajlott a temetési szertartás és onnan vitték a halottat temetni. Kialakításban anyagszerű, a gyászra és búcsúzásra alkalmas épületet alakítottunk ki, mely a fás park szerves részeként működik mind látványban mind használatban. Csupán egy tető a parkban. A fényviszonynál fontos megemlíteni, hogy ez nem templom és nem Jézus mennybemenetelének színhelye: az oldalról-alulról jövő fény ami a gyász és elmúlás érzetét támasztja alá.

 

Ravatalozó esetében az anyagszerű kialakítás és a temetőkerttel való összhang eredményezhet megfelelő környezetet.

 

Érd - Zeneiskola

2014

 

 

Mesteriskola felvételi pályázat / Önkormányzati kiírás alapján

 

 

Érd városközpontjában lévő, a régi tűzoltóságnak jelenleg helyet adó telek területén a zöldterület és a szomszéd lakóépületekkel való kapcsolat kialakítása volt a telepítés fő szempontja. Tömör épület, mely közterület felé orientált zajszűrő kiserkélyekkel / homlokzati felülvilágítókkal van ellátva, műteremhez méltó fényviszonyokat teremtve. Esti használat következik a funkcióból, és mivel alkalmi használatú terei vannak a közösségi tereknek csupán várakozásra alkalmasan szükséges kialakítva lenniük. Nyáron a nagyméretű zöld felület adhat előadásokra alkalmas területet, míg a vizsgák és egyéb téli koncertek az előadóteremben kerülhetnek megrendezésre.

 

Régi zeneiskolásként a tervezés pontos funkcionális előképek alapján zajlott.

 

Budapest - Társasvilla

2012

 

konzulens: Jancsó Miklós

 

 

Budapest II. kerületében villák és társasházak közé, egy meredek telekre, aminek csodálatos a panorámája, érdemes volt kísérletet tenni arra, hogy kialakítható-e olyan épület, amely magában hordozza a villákra jellemző szeparált kialakítást, ugyanakkor közösségben élő, hasonló igényű családok, emberek társasházi életvitelét is ötvözi. Hat darab háromszintes, különböző kialakítású lakóelem volt, amit a beépíthetőség lehetővé tett. Ezeket egy kétszintes mélygarázs fog össze mint ahogy egy rózsatő a virágokat. Utóbbi nem volt szempont, azonban érdekes módon illik az áthallás ehhez a rózsadombi területhez. Az alsó három lakás a zöld felé orientált belső födémáttörésekkel szellőssé tett lakórész, míg a fenti három a panorámára van rendezve és zártabb szinteket tartalmaz.

 

A tervezés folyamata olyan mint a gyűjtögetés, ha minden rész és információ a birtokunkban van, szinte magától összeáll a megfelelő épület, amihez az összes elem szükséges.

 

Diósgyőr - Szórakozóhely

2011

 

konzulens: Jancsó Miklós

 

 

A diósgyőri vasgyár területének rehabilitációjaként három hűtőtorony került a terv középpontjába, melyek egyenként más funkcióval ellátva kapcsolódhatnak a város életéhez. Az egyik torony szórakozóhellyé való átalakítása került kidolgozásra. Egyedi kialakítású szórakozóhely, ami külföldről is vonzza a látogatókat. Acélvázas szerelt épület, mely szintenként elcsúsztatott hengereivel a betonpalást és önmaga között rendkívüli térélményt hoz létre. A legfelső szint csupán tánctér, alatta bár, mosdó és fogadó szintek. Az épületbe a szűkös hely miatt egyedi kihajtható bárszék és bárpult is került.

 

A terv hűen mutatja, hogy akármilyen korlát csupán előnyére válhat egy tervezési folyamatnak.

Rohonczi Donát

1986

Dunaújváros

 

Tanulmányok:

2012  BME  építészmérnök diploma

2014 - 2016  XXIII. Mesteriskola

2017- tervezői jogosultság

 

Software-ek:

Archicad, Photoshop, 3d Studio Max

 

Nyelvek:

Angol / Német

 

Filozófia:

A minőség a legfontosabb!

Keressen bátran!

 

MUNKATÁRSAK

 

A  megfelelő épület és tervezési folyamat kulcsa a jó kommunikáció, így mind szakági mind alkalmazotti körben a pozitív gondolkodású, motivált emberek akik közelebb visznek a sikerhez.

 

Folyamatosan keresem a kapcsolatot ilyen emberekkel, hogy a csapat bővülni tudjon és minél több megrendelőtől pozitív visszajelzést kaphassunk.

 

A közösségi iroda ahol működünk egy szellemi műhely is, így számíthatunk egyéb építésztervezők támogatására is:

 

metronome architects

gubahamori architects

AW architects

 

Küldés folyamatban ...

Valami nem stimmel!

Üzenet elküldve!

info@symbolarchitects.com

 

 

 

Szt. GYÖRGY TÉR

Budapest

 

terület rehabilitáció

 

 

 

CORVINUS

Budapest

 

kollégium

 

 

 

USZODA

Berhida

 

faluközpont

 

 

 

MÁRTON ÁRON TÉR

Budapest

 

terület rehabilitáció

 

 

 

ZENEISKOLA

Érd

 

városközpont

 

 

 

RAVATALOZÓ

Berhida

 

temető

 

 

 

SZÓRAKOZÓHELY

Diósgyőr

 

terület rehabilitáció

 

 

 

TÁRSASVILLA

Budapest

 

II. kerület

Berhida község a uniós pályázatokat kihasználva, és helyi befektetőket bevonva igyekszik a városias környezetet kialakítani. Ennek kapcsán a temető, iskola és művelődési ház bővítését megvalósítani. Ezen kívül új faluközpont létrehozásával új funkciókat (uszoda, piac) akartak teremteni és a lakosság számára . A piac és uszoda egy fontos eleme lett az átfogó tervnek, mely az új központot és parkot egyik oldalról lezárja. Kialakításukban törekedtem a lehető legegyszerűbb és nagyvonalú épületeket tervezni. Az öltöző az uszodánál csupán látványban lehatárolt női és férfi részre tagolódik. Ajtók nélkül, természetesen a belátást gátolva alakítottam ki. A parkkal a kapcsolat szemérmes, míg a fallal körülvett napozókert a belső térrel egy teret alkot. A piac csupán a közlekedési út mentén épített, zárható árusító helyekkel és hirdetőfelülettel alakítja a teret. Ez rendezi az ideiglenes bódék sorait és egységesíti a park felőli képet.

A falusias hangulat, és az ahhoz alkalmazkodás nem csupán magas-tetős fatornácos épülettel alakítható ki, hiszen a megfelelően megépített egyszerű,de hivalkodni akaró épület csupán téralakítási szempontja egy semleges összképet eredményez.

Érd városközpontjában lévő, a régi tűzoltóságnak helyet adó telek területén a zöldterület és a szomszéd lakóépületekkel való kapcsolat kialakítása volt a telepítés fő szempontja. Tömör épület, mely közterület felé orientált zajszűrő kiserkélyekkel / homlokzati felülvilágítókkal van ellátva, műteremhez méltó fényviszonyokat teremtve. Esti használat következik a funkcióból, és mivel alkalmi használatú terei vannak a közösségi tereknek csupán várakozásra alkalmasan szükséges kialakítva lenniük. Nyáron a nagyméretű zöld felület adhat előadásokra alkalmas területet, míg a vizsgák és egyéb téli koncertek az előadóteremben kerülhetnek megrendezésre.

 

CORVINUS

Budapest

 

kollégium

 

Szt. GYÖRGY TÉR

Budapest

 

terület rehabilitáció

 

MÁRTON Á. TÉR

Budapest

 

terület rehabilitáció

 

USZODA

Berhida

 

faluközpont

 

RAVATALOZÓ

Berhida

 

temető

 

ZENEISKOLA

Érd

 

városközpont

 

TÁRSASVILLA

Budapest

 

II. kerület

 

SZÓRAKOZÓHELY

Diósgyőr

 

terület rehabilitáció